zondag 11 augustus 2013

Appel szarlotka - Apple szarlotka

Deze Poolse appeltaart is een van mijn favorieten, en niet enkel omdat de naam op de mijne lijkt. Ze zit boordevol appeltjes en bevat amper vet. Een verrassende afwisseling op de oerklassieke appelcake of de Bretoense appeltaart.

Ingrediƫnten:
  • 6 grote appels, Granny Smith of Jazz
  • 3 grote eieren
  • 200g kristalsuiker
  • 1tl vanillearoma
  • 125g zelfrijzende bloem
  • kaneel, om af te werken
  • bloemsuiker, om af te werken
Werkwijze:

Bedek een bakvorm met bakpapier of beboter ze en bestuif ze met wat bloem. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 2cm². Doe de stukjes appel in de bakvorm. Mix in een mengkom de eieren met de suiker tot je een dik mengsel bekomt. Voeg het vanillearoma toe en voeg geleidelijk aan de gezeefde bloem toe. Meng alles goed dooreen met een lepel.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe het deeg over de appels in de bakvorm. Gebruik een lepel of een spatel om het deeg gelijk te verdelen over de appels. Je zou aan de bovenkant van het deeg nog net de bovenkant van de appels moeten kunnen zien.
Bak de taart gedurende 50 tot 55 minuten in de voorverwarmde oven, maar hou het goed in de gaten. Als je met een vork in het deeg prikt en er geen deeg aan de vork hangt, is de taart voldoende gebakken. Laat de Szarlotka afkoelen op een taartrooster. Keer ze daarna met de bakvorm om op een bord en verwijder het bakpapier. Keer de taart daarna opnieuw om op een schaal en bestuif de Szarlotka met kaneel en bloemsuiker.




This Polish apple cake is one of my favourites, and not only because its name resembles my name. A Szarlotka is full of apples and contains almost no fat. A surprising variation on the good old apple cake or the Breton apple pie.

Ingredients:
  • 6 large apples, such as Granny Smiths or Jazz
  • 3 large eggs
  • 200g granulated sugar
  • 1 teaspoon vanilla-extract
  • 125g self-rising flour
  • Cinnamon, to finish
  • Powdered sugar, to finish
Directions:

Put a sheet of baking paper in a baking tin or butter and pollinate it a bit. Peel, halve and core the apples, then chop them into chunks of about 1/4 inch. Put the cut apples in the baking tin.
Preheat the oven to 175° c or 350° f.
Beat the eggs with the sugar in a large bowl until the mixture becomes thick and ribbons form on the surface of the beaten eggs. Beat in the vanilla-extract and stir in the flour. Mix everything with a spoon until just combined. The batter will be very thick. Pour the batter over the apples, using a spatula to spread the batter evenly. The top of the batter should end up level with the top of the apples. Bake the Szarlotka in the preheated oven for 50 to 55 minutes, but keep an eye on it. Insert a little fork into the center, if the fork comes out free of batter, the Szarlotka is ready. Let the apple pie cool down on a cake grid. Then flip it out onto another rack, peel off the baking paper and flip the Szarlotka back onto a serving plate. Dust lightly with cinnamon and powdered sugar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten