donderdag 4 juli 2013

Chocoladesprits - Sprits with chocolate

Sprits zijn koekjes die al sinds de 16e eeuw in de Nederlanden gebakken worden. Kenmerkend is de geribbelde vorm van het koekje, dat soms met wat chocolade bedekt wordt. Je kan de sprits in verschillende vormen bakken, op voorwaarde dat je steeds een spuitzak met stervorm gebruikt om het typische, geribbelde oppervlak te bekomen.

Ingrediënten:
  • 100g boter
  • 2 el kristalsuiker
  • 1/2tl vanillearoma
  • 90g zelfrijzende bloem
  • 100g pure chocolade
Werkwijze:

Smelt de boter in een pan of in de microgolf. Doe de gesmolten boter vervolgens in een mengkom en voeg er de suiker en het vanillearoma aan toe. Klop alles licht en luchtig dooreen. Zeef de bloem bij het mengsel en meng dan het geheel tot een redelijk stevig deeg.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg een vel bakpapier op een of twee bakplaten of beboter ze en bestuif ze met wat bloem. Doe het deeg in een spuitzak met een grote stervormige spuitmond en spuit reepjes van ongeveer 6 cm op de bakplaten. Laat de koekjes gedurende 10 tot 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven, of tot ze lichtbruin zijn. Laat ze nog 2 à 3 minuten in de oven afkoelen en leg ze daarna op een taartrooster.
Laat de chocolade au bain-marie smelten of laat ze met een beetje boter in de microgolf smelten. Doop de uiteinden van de koekjes in de chocolade en laat ze dan op bakpapier drogen.




Sprits are cookies that are made in the Netherlands and in Flanders sinds the 16th century. You recognize the cookies on the ribbled shape, that's sometimes covered with chocolate. You can bake the sprits in different shapes, as long as you use a piping bag with star-shaped nozzle to become the typical, ribbled surface.

Ingredients:
  • 100g butter
  • 2 tablespoons of granulated sugar
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract
  • 90g self-rising flour
  • 100g plain chocolate
Directions:

Melt the butter in a saucepan or in the microwave. Put the melted butter in a mixing bowl and add the sugar and the vanilla extract. Stir everything lightly. Sift the flour in the mixture and mix everything well until you become a smooth dough.
Preheat the oven to 160°c or 320°f.
Put a sheet of baking paper on one or two baking plates or butter and pollinate them a bit. Introduce the dough in the piping-bag with a large star-shaped nozzle and use it to make strips of 6 cm or 2,4 inches on the baking plate. Let the cookies bake in the preheated oven for 10 to 15 minutes, or until they are light brown. Leave them in the oven for 2 or 3 minutes more with the door open. Then let them cool down on a cake grid.
Melt the plain chocolate in a bain-marie or let it melt with a bit of butter in the microwave. Dunk the tips of the sprits in the chocolate and let them dry on a sheet of baking paper.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten