Ingrediënten:
- 200g (zelfrijzende) bloem
- 100g boter
- 175g bruine suiker
- 1/2 tl speculaaskruiden of kaneel
- 1 eierdooier
- 2 el water
- 1/2 tl bakpoeder (Niet nodig als je zelfrijzende bloem gebruikt)
Laat de boter smelten in een pan op het vuur of in een kommetje in de microgolfoven. Doe de gesmolten boter vervolgens in een mengkom en voeg er de suiker, de eierdooier, het water en de kruiden / het kaneel aan toe. Zeef de bloem (met het bakpoeder) in het beslag en kneed tot je een samenhangend deeg bekomt. Laat het deeg 24 uur rusten op een koele plaats. Kneed nogmaals.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg tot een worst en snijd er schijfjes van. Leg een vel bakpapier op de bakplaat of boter hem wat in. Schik de schijfjes op de bakplaat en laat ongeveer 25 minuten bakken in de voorverwarmde oven, of tot de koekjes stevig aanvoelen. Laat ze na het bakken nog even in de oven en laat ze daarna volledig afkoelen op een taartrooster.
Speculaas or speculoos is a type of Old Dutch spiced shortcrust biscuit. It's mainly made and eaten in the Netherlands and in Belgium. This recipe brings those flavours to your own kitchen, success guaranteed!
Ingredients:
- 200g (self-rising) flour
- 100g butter
- 175g brown sugar
- 1/2 teaspoon of speculaas spices or cinnamon
- 1 egg yolk
- 2 tablespoons of water
- 1/2 teaspoon of baking powder (Not necessary if you use self-rising flour)
Melt the butter in a saucepan or in the microwave. Put the melted butter in a mixing bowl and add the sugar, the egg yolk, the water and the spices / the cinnamon. Sift the flour (with the baking powder) in the mixture and knead it until you become a smooth dough. Let the dough rest 24 hours in a cool place. Knead again.
Preheat the oven to 180° c or 360° f.
Roll the dough to a long sausage and cut slices of it. Put a sheet of baking paper on the baking tray, or butter and pollinate it a bit. Put the slices on the baking tray and let the cookies bake for about 25 minutes, or until they feel solid. Leave the cookies in the oven for a while and leave the oven open. Then take them out and let them cool down on a cake grid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten