woensdag 3 juli 2013

Sponscake - Sponge cake

Ingrediënten:
  • 8 eieren, gescheiden in eiwit en eigeel (eiwit in een maatbeker, eigeel in de mengkom)
  • 190g suiker
  • 95g zelfrijzende bloem
  • 55g maïszetmeel
  • 45g boter
  • 1tl vanillearoma
Werkwijze:

Mix het eigeel stevig gedurende een minuut. Voeg daarna twee theelepels suiker toe. Mix nog even tot het eigeel dikker wordt. Voeg het vanillearoma toe en blijf mixen tot het mengsel ongeveer het dubbele van zijn oorspronkelijke volume bereikt.
Klop het eiwit stevig op tot het witter en en luchtiger is. Voeg daarna beetje bij beetje de suiker toe. Klop het eiwit daarna verder op tot het stevig is en niet meer loskomt uit de maatbeker. Voeg daarna het opgeklopte eiwit bij het eigeel in de mengkom en meng ze lichtjes dooreen met een spatel.
Zeef vervolgens de bloem en het maïszetmeel in de kom en roer het langzaam door het mengsel. Smelt de boter in een pan op het vuur of in de microgolf. Voeg de gesmolten boter bij het deeg en meng alles kort dooreen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beboter een cakevorm en bestuif ze met wat bloem. Doe daarna het deeg in de vorm (gebruik bij voorkeur een springvorm). Verdeel het deeg gelijkmatig met een spatel en schud enkele keren met de vorm, zodat mogelijke luchtbellen eruit gaan.
Laat de cake gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Kijk met een vorkje of de cake al klaar is. Als er geen deeg aan de vork blijft plakken, is de cake voldoende gebakken. Laat ze na het bakken nog even in de oven, en laat ze daarna volledig afkoelen op een taartrooster. Snijd met een mes rond de cake, zodat ze niet aan de vorm blijft hangen.

Je kan de cake zo opeten, maar je kan ze ook als basis voor tal van taarten gebruiken.
Ik heb ze al gebruikt om advocaattaart te maken en aardbeientaart met witte chocoladesaus.






























Ingredients:

  • 8 eggs, separated to whites and yolks (whites in a measuring-glass, yolks in the mixing bowl)
  • 190g sugar
  • 95g self-rising flour
  • 55g corn starch
  • 45g butter
  • 1 teaspoon of vanilla extract
Directions:

Mix the egg yolks on a high speed until they are creamy. After a minute, add two teaspoons of sugar. Continue to mix for a few more minutes until the egg yolks become thicker. Add the vanilla extract and keep mixing until the mixture becomes double that of its original volume.
Beat the whites on high until they become white and frothy. Now slowly add the sugar a bit at a time. Mix the whipped egg whites until they cling to the beater attachment and don't drip. The mixture is ready when it's nice and stiff. Introduce the egg whites mixture to the egg yolks and fold them in with a spatula. Make sure not to over-mix.
Sift the flour and the corn starch into the mixture. Fold it all together, combining it in briefly. Melt the butter in a sauce pan or in the microwave. Add the melted butter to the batter, combining it in briefly.
Preheat the oven to 180°c or 360°f.
Butter and pollinate a cake tin. Transform the batter into the cake tin (use preferably a lined spring-form pan). Spread the batter evenly with the spatula and give the tin a few good shakes to remove any air pockets that might remain.
Put the cake into the preheated oven for about 30 minutes. Test the cake to see if it's ready. Insert a little fork in the cake. The cake is ready when the fork comes out free of batter. Keep the cake in the oven for a few more minutes with the door open. Then let it cool down in the baking tin on a cake grid. Once the cake is cooled, run a knife around the outside of the cake.

You can eat the sponge cake as it is, but you can also use it as the base for many layered cakes.
I already used it to make an eggnog cake and a strawberry pie with white chocolate sauce.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten